Dobrodošli na web site Javne ustanove osnovne škole "Vrhbosna"
                   E-mail
                                    DAN  DRŽAVNOSTI  BOSNE  I  HERCEGOVINE

Dvadeset petog novembra 1943. godine u Mrkonjić – Gradu je na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH-a) donijeta odluka o obnovi državnosti naše domovine. Tada su potvrđene njene historijske granice i BiH je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije. U ime sjećanja i ponosa na taj dan, 25. novembra danas slavimo kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tako i naša zemlja, isto kao i mi, ima svoj rođendan.

                    Ovako smo proslavili njen rođendan u našoj školi u školskoj 2011/2012.godini:
 
     Recital "Dođi u moju zemlju"

    
 
  Novinarsko-recitatorska sekcija 

                     Folklor
 
  Igrokaz na engleskom jeziku

      
 
  Dramska sekcija viši razredi  

                     Folklor
  Prošlogodišnja priredba.....

Na dan 1. marta 1992. prije sedamnaest godina na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u našoj zemlji održan je referendum za jedinstvenu, cjelovitu, nedjeljivu, samostalnu, multikulturnu, multinacionalnu Bosnu i Hercegovinu. Za takvu našu domovinu svi smo se izborili, a Bosna i Hercegovina je priznata u svijetu kao samostalna država, jedinstvena država na karti naše planete.

 

            PRIREDBA - DAN NEZAVISNOSTI BIH

To je dan kada svakog od nas preplavi osjećaj patriotizma i ljubavi prema Bosni i Hercegovini.

Tada se u svim obrazovnim, odgojnim, kulturnim i drugim institucijama, a tako i u našoj školi organiziaju sadržajne svečane manifestacije. Komisija za kulturnu djelatnost O.Š. „Vrhbosna“ veoma uspješno

je organizirala svečanu priredbu povodom DANA NEZAVISNOSTI BIH, čiji sadržaj ćemo vam u kratim crtama predstaviti.Priredba je počela premijernim intoniranjem himne naše škole, čiji je autor teksta gospodin E

mir Salihović, inače pjesnik i pedagog, a autor muzike gospodin Adnan Grebo, profesor.U drugoj tački su polaznici folklorne sekcije razigrano prezentirali šarolikost muslimanskih igaraz okoline Sarajeva, a potom je uslijedio i veoma sadržajan ritmički šlager.

 

DAN NEZAVISNOSTI
DAN NEZAVISNOSTI
 
DAN NEZAVISNOSTI  2016.godine