SANELA DIZDAR

Riječ bibliotekara

Dobro došli u biblioteku JU OŠ „Vrhbosna“ Sarajevo

Naša biblioteka je najljepša prostorija u školi. Na 70 m2 smješten je veliki fond biblioteke, preko 7000 jedinica bibliotečke građe,  kao i čitaonica za učenike sa 20 mjesta. Učenici rado borave u biblioteci, a upoznati su i sa pravilima rada i ponašanja u njoj.

U okviru rada biblioteke djeluje i sekcija „Medijska pismenost“ gdje učenici stiču osnovna znanja o medijskoj pismenosti.

Važnost čitanja

 

Čitanje knjiga nam pomaže da održimo održimo nivo znanja, ali ga i proširuje. Čitanjem neprestano snabdjevamo naš mozak novim informacijama, a nikada se ne zna kada će nam one zatrebati u životu. Što više znanja imamo, spremniji smo odgovoriti na razne izazove sa kojima se u životu suočavamo.

Što više knjiga čitate, više novih riječi će se naći u vašem svakodnevnom rječniku. Širi vokabular i sposobnost lijepog govora jača vaše samopouzdanje. Pored toga, dobro definisan govor i pravilno izgovaranje riječi mogu biti od velike pomoći u svakoj profesiji. Načitani ljudi, dobri govornici koji mogu da pričaju o raznim temama, visoko su cijenjeni u poslovnom svijetu i brzo napreduju u karijeri.

 Roditelji koji žele podstaći svoju djecu da zavole čitanje, mogu to učiniti tako što će svakodnevno kod kuće čitati naglas. Naučno je dokazano da će djeca školskog uzrasta kojima su roditelji glasno čitali knjige, imati veće šanse da razviju sklonost ka čitanju.

 Dragi roditelji, čitajte svojoj djeci priče za laku noć, to je najbolji način da i oni zavole knjige. Ne samo da čitanjem postajemo pametniji, već naš um postaje britkiji i bistriji. Svega 6 minuta čitanja zanimljivog štiva smanjuje nivo stresa za nevjerovatnih 68%.

Dok čitamo knjigu upoznajemo mnoštvo novih likova, njihov karakter, ambicije, zapravo čitav njihov svijet. Sve te informacije mozak skuplja i čuva. Svako novo saznanje koje mozak skladišti u svojoj memoriji podstiče razvoj novih i jača već postojeće moždane sinapse, što utječe na jačanje naše memorije, naročito kratkoročnog pamćenja.